Χλαμύδια

χλαμύδια παθολόγος λοιμωξιολόγος χατζηγεωργίου δημήτριος αθήνα

Τα Chlamydia trachomatis (χλαμύδια) είναι μικροοργανισμοί που μεταδίδονται κατά κύριο λόγο με την σεξουαλική επαφή και προκαλούν λοιμώξεις στο γεννητικό σύστημα του άντρα και της γυναίκας ή και αλλού. Η συνηθέστερη λοίμωξη στον άντρα είναι η ουρηθρίτιδα και στην γυναίκα η τραχηλίτιδα. Επειδή συχνά οι λοιμώξεις αυτές έχουν πολύ ήπια ή και καθόλου συμπτώματα ονομάζονται και “σιωπηλές λοιμώξεις”. Αν όμως παραμείνουν χωρίς θεραπεία, είναι δυνατόν να έχουν μακροπρόθεσμες και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις όπως η εξωμήτριος κύηση ή υπογονιμότητα.

Χλαμύδια :Στατιστική

Οι λοιμώξεις από χλαμύδια είναι ένα από τα συχνότερα δηλούμενα νοσήματα που οφείλονται σε μικρόβια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε υπολογίσει πριν λίγα χρόνια ότι μέσα σε ένα χρόνο είχαν παρουσιαστεί πάνω από 100 εκατομμύρια περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο και ο αριθμός αυτός από τότε είναι συνεχώς αυξανόμενος. Συχνά μάλιστα συμβαίνει να συνυπάρχει η χλαμυδιακή λοίμωξη μαζί με άλλα παθογόνα που μεταδίδονται κι αυτά με την σεξουαλική επαφή. Παράγοντες κινδύνου για την λοίμωξη από χλαμύδια αποτελούν η νεαρή ηλικία, η απόκτηση νέου σεξουαλικού συντρόφου κατά το τελευταίο τρίμηνο, το ιστορικό προηγούμενης λοίμωξης από το ίδιο παθογόνο και η μη συστηματική χρήση προφυλακτικού.

Χλαμύδια :Προσυμπτωματικός έλεγχος (Screening)

Επειδή όπως ειπώθηκε παραπάνω η λοίμωξη από χλαμύδια μπορεί να είναι ασυμπτωματική, υπάρχει ισχυρή ένδειξη να γίνεται έλεγχος σε ασυμπτωματικό πληθυσμό και ειδικότερα: α) σε σεξουαλικά ενεργές γυναίκες ηλικίας <25 ετών μία φορά τον χρόνο, β) σε άντρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άντρες και γ) σε άτομα που παρουσιάζουν κάποιο άλλο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Χλαμύδια :Κλινικά σύνδρομα στην γυναίκα

Όπως ειπώθηκε προηγουμένως, οι περισσότερες λοιμώξεις από χλαμύδια στη γυναίκα είναι ασυμπτωματικές. Παρ’ όλα αυτά ο μικροοργανισμός μπορεί να προκαλέσει τα παρακάτω κλινικά σύνδρομα: α) Τραχηλίτιδα (φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας) όπου το 85% των γυναικών δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα, β) Ουρηθρίτιδα με δυσουρία (τσούξιμο στην ούρηση) και πυουρία, γ) Φλεγμονώδης πυελίτιδα με πόνο χαμηλά στην κοιλιά και πόνο κατά την σεξουαλική επαφή, δ) Περιηπατίτιδα (σύνδρομο FitzhughCurtis) με πόνο στην περιοχή του ήπατος στο πάνω δεξιό τεταρτημόριο της κοιλιάς ή πόνο στην βαθιά αναπνοή, ε) Επιπλοκές της κύησης (π.χ. εξωμήτριος κύηση, πρώϊμη ρήξη μεμβρανών, πρόωρος τοκετός, κλπ) και στ) Πρωκτίτιδα (φλεγμονή του τελικού τμήματος του εντέρου).

Χλαμύδια :Κλινικά σύνδρομα στον άντρα

Στον άντρα τα χλαμύδια μπορεί να προκαλέσουν τα παρακάτω κλινικά σύνδρομα: α) Ουρηθρίτιδα με δυσουρία (τσούξιμο κατά την ούρηση) και διαυγές έκκριμα από την ουρήθρα, β) Επιδιδυμίτιδα με πόνο στον όρχι και ευαισθησία στην ψηλάφηση της επιδιδυμίδας, γ) Προστατίτιδα με δυσουρία, πόνο κατά την εκσπερμάτιση και πόνο χαμηλά στην κοιλιά, δ) Πρωκτίτιδα σε άντρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άντρες, ε) Αντιδραστική αρθρίτιδα ή σύνδρομο Reiter.

Κοινά σύνδρομα στον άντρα και την γυναίκα

Επιπεφυκίτιδα, φαρυγγίτιδα και αφροδίσιο λεμφοκοκκίωμα.

Διάγνωση των λοιμώξεων από χλαμύδια

Οι πιο αξιόπιστες μέθοδοι διάγνωσης είναι οι μοριακές ή αλλιώς NAAT (PCR, TMA, SDA), ενώ μπορούν να γίνουν γρήγορα τεστ, καλλιέργεια, ορολογικές εξετάσεις και μέθοδοι ανίχνευσης του αντιγόνου με πολύ χαμηλότερη αξιοπιστία. Πολύ συχνά συμβαίνει τα συμπτώματα από τις χλαμυδιακές λοιμώξεις να εκλαμβάνονται σαν ουρολοιμώξεις από κοινά μικρόβια. Θα πρέπει λοιπόν σε περιπτώσεις όπου δεν είναι βέβαιη η διάγνωση της απλής κυστίτιδας στην γυναίκα ή στον άντρα, να γίνονται οι παραπάνω μέθοδοι για τον αποκλεισμό των χλαμυδίων.

Χλαμύδια :Θεραπεία

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία των χλαμυδίων είναι η δοξυκυκλίνη και η αζιθρομυκίνη. Εάν μπει η διάγνωση μιας τέτοιας λοίμωξης, ο γιατρός σας θα σας πει με ποιόν τρόπο θα τα πάρετε ή αν θα χρησιμοποιηθεί κάποιο εναλλακτικό φάρμακο ή συνδυασμός αντιβιοτικών.